Petäjävesi go go, Keurusselkä ja Pihlajaveden erämaakirkko

Reissuun lähdettiin Steve 'n' Seagulls -keikalle niinkin eksoottiseen paikkaa kuin Petäjävesi! Se oli lähin kotiamme oleva keikkapaikka ja Petäjävedellä en ollut koskaan käynyt, joten sinne siis! 

Petäjäveden majoitusta googlaillessani totesin, että ehkä mennään kuitenkin sinne, minne "muutkin vanhat ihmiset" eli Hotelli Keurusselkään, jonne keikkapaikalta Auditorio Miilusta oli reilun puolen tunnin ajomatka. Auditorio Miilu kuulosti etukäteen ankealta, mutta paikan päällä totesin ilokseni olleeni väärässä. Erittäin viihtyisä paikka!


Petäjäveden kirkko - UNESCOn maailmanperintökohde

Kun nyt likietuisesti paikkakunnalla olimme, kävimme tietysti bongaamassa Petäjäveden vanhan kirkon, joka on UNESCOn maailmanperintökohde. Se on rakennettu vuosina 1763-1764 ja se on säilynyt hyvin alkuperäisessä asussaan. Wikipedia kertoo, että kirkko sai UNESCOn statuksen, koska se on tyypillinen itäisen Skandinavian puuarkkitehtuuritradition edustaja. Se eroaa rakentamisessa käytetyn hirsisalvostekniikan vuoksi Länsi-Skandinavian vanhimmista puukirkoista. No onhan se nyt upea, kertakaikkiaan:
Petäjäveden vanha kirkko kuvattuna sillalta ilta-auringossaPetäjäveden vanha kirkko ja tapuli kuvattuna paikalle saavuttaessa.



Petäjäveden vanhan kirkon kokonaisuus kuvattuna vanhalta hautausmaalta päin.



Hotelli Keurusselkä - tuulahdus menneestä

Ruoka ja aamiainen Hotelli Keurusselässä olivat minusta oikein hyvät! Illalla oli hauska katsella ihmisiä, jotka osaavat tanssia: ravintolassa esiintyi yhtye, jonka nimen jätän nyt ajanpuutteen vuoksi mainitsematta. Huone, jossa majoituimme oli ihan ok, mutta ei ehkä sen hinnan väärti, mitä maksoimme. Kiinteistö on jo vanha ja se näkyy (ja osin tuoksuu) kyllä. Ruuan lisäksi hyvää oli pieni allasosasto ja se, että hotelli oli mielestäni erittäin siisti. Sillä kompensoi paljon muuta nuhjuisuutta. Sympatiani ovat täysin tällaisten pienten majoittajien puolella, joten toivon vain parasta menestystä paikalle ja voin aivan hyvin vielä toistekin Keurusselällä majoittua. 

Pihlajaveden vanha kirkko - tunnelmallinen ja kaunis erämaakirkko

Jotenkin vetää hiljaiseksi nämä entisaikojen ihmiset. Ei eletty missään yltäkylläisyydessä, mutta silti, pitkään kirkkomatkaan vedoten, muutaman talon varoin ja voimin, rakennettiin kirkko vuonna 1780 tiettömän taipaleen taakse! 

Pihlajaveden erämaakirkko ei nykyisin ole enää erämaassa. Se on helposti autolla saavutettavissa ja parkkipaikalta on kävelyä kauniissa metsikössä pari sataa metriä. Pihlajaveden kirkossa on omanlaisensa tunnelma. Pihalla linnut laulaa - aika on pysähtynyt vuosisatoja sitten. Sisälle tultaessa kirkon sisus tulvii valoa, kutsuu tutkimaan ja istumaan. 

Kahdella seinustalla näkyvät menneiden aikojen ihmisten varjot. Jo tämä on nähtävyys, erikoinen mysteeri, joka lienee syntynyt, kun kirkkokansa on märin ja nokisin palttoin nojannut seiniin? 

Lisää tietoa kirkosta Wikipediassa ja Keuruun seurakunnan sivuilla.
Pihjalaveden erämaakirkon osoite:  Erämaakirkontie 219, Keuruu.


Sisääntulo kirkkoon on valoisa. Eteisen pariovet ovat auki kirkkoon.Kirkossa on kaunis puunvärinen sisustus. Kuvassa penkkirivejä ja saarnastuoli.





Kommentit